För snickaren och heminredaren

Inredning, Tips

Skapa din egen stjärnhimmel

Lampor är inte det första man tänker på när man hör ordet hemmafixare. Oftast tänker vi på annat men belysning är en väldigt viktig del av vårt hem. Oavsett om det är till kontoret, hallen, badrummet eller sovrummet så behöver vi den. Olika styrkor och skärpa placerar oss i olika sinnestillstånd. Lägger vi tillräckligt mycket fokus på belysningen så kan vår energi användas på ett mycket mer effektivt sätt.

Takpanel och spotlights, det känner vi igen. Det är ett vanligt förekommande fenomen, både hos dig och hos grannen. Sen dimmern lanserades har belysning blivit ännu mer effektivt. Helt plötsligt finns det mer än ett av- och på-läge på lampan. Med dagens teknik gör fler och fler egna lampor för att individualisera sitt hem.

Låt fantasin flöda

Tänk dig att du bygger din egen stjärnhimmel till sovrummet. Det finns mängder av olika tillvägagångssätt och materialvalen är nästintill lika många – aluminium, trä, plast, sten eller tyg. Den fantastiska tanken bakom det hela är att du med hjälp av lite klurande helt plötsligt skapar en egen stjärnhimmel, som lyser så behagligt åt alla håll.

Takbelysningen i hemmet kan i allmänhet bli väldigt trevlig när man tänker innovativt. Kanske har du ett gäng godisskålar i aluminium i olika storlekar och former som var tänkta att slängas. Varför inte borra ett hål i botten, dra en elkabel igenom det för att sedan skruva fast en LED-lampa som man själv valt ut. Helt plötsligt har du en taklampa du aldrig sett förut. Egentligen finns det inga begränsningar på vad som skulle kunna användas.

Utomhusbelysning

Trädgårdsbelysningen är också något som enkelt kan piffas upp. På loppis eller skrottippar kan man enkelt fynda plåttunnor som skulle kunna fungera som armatur för något som lyser uppåt istället för nedåt. Placera den i rabatten tillsammans med växtligheten, rikta den mot något du kan vill belysa och du har skapat din egen spotlight.