För snickaren och heminredaren

Renovering, Tips

Renoveringstips – rörbyte

Renoveringar kommer i olika omfattande grader, men att just byta saker som rör kan innebära väldigt mycket arbete för att ens komma åt dem. Får man för sig att man behöver byta rören i huset är det en bra idé att först och främst ta del av tipsen nedan.

4144694-plumber-sawing-plastic-pipe

Lära sig varningstecken

Hör man det slå i rören är detta inte nödvändigtvis ett tecken på att man behöver byta ut dem. Det kan vara för att de är lite dåligt monterade eller är något för klena. Ett ofta allvarligare tecken är att inget alls händer när man öppnar kranen eller att trycket är ovanligt dåligt. Det kan betyda att man har en läcka någonstans i huset, på tomten eller till och med ute i gatan.

Tänk på livslängden

Rörens livslängd beror lite på vilket material de består av,  men den absolut mest avgörande faktorn är kvaliteten. Rör av gjutjärn, koppar och plast kan alla hålla upp mot 50 år, men har man rör av sämre kvalitet kan livslängden vara strax över eller under hälften av detta, mellan 20 och 30 år. Har man upplevt problem med avloppen men vet med sig att man fortfarande inte nått så många år kan rören istället bara vara behov av att rensas ordentligt.

Se till att få informationen

Vid husköp är det alltid viktigt att försöka få informationen om när huset senast fick nya rör och sedan se vilket material som använts. Med denna information kommer man ha mycket bättre anledning att börja fundera på ett byte av rören i god tid.

Vänta inte för länge

Enligt en artikel från 2008 uppskattades det att omkring 500 000 villor löpte risken av fukt- och vattenskador, och att dåliga rör var en av de stora bovarna. Det är aldrig värt att vänta på en läcka innan man kommer för sig att faktiskt göra bytet.

Gör det efter reglerna

När man gör omfattande projekt som inte bara påverkar sitt eget boende utan även potentiellt värdet på huset och boendet för de som kommer efter en är det mycket viktigt att man följer byggreglerna som Boverket har satt upp. Detta är något man kan läsa om i detalj på deras webbplats.