Rädda ett ödehus

Det finns fullt av övergivna hus i landet som förtjänas att räddas. Om du gillar äldre hus och renovering kan du rädda kulturhistoriska projekt eller helt enkelt få ett hus på den perfekta platsen med mycket potential, utan att betala en förmögenhet.

Köpa huset

För det första behöver du hitta ägaren till huset. Oftast har äldre hus blivit övergivna när mark har styckats av eller ett arv som aldrig sålts vidare. Det finns ingen som står skriven på bostaden så för att hitta ägaren behöver du kontakta Lantmäteriet. Att få veta ägaren till en villa är gratis och en offentlig handling, det kan dock ta några dagar att få svar eftersom Lantmäteriet har långa ledtider. Därefter behöver du endast kontakta ägaren och se om de är villiga att sälja.

Första hjälpen

Ett gammalt hus som stått tomt i några årtionden har förfallit och det kan finnas en hel drös med problem som behöver åtgärdas. Men börja alltid med första hjälpen. Du kan inte helrenovera huset på en gång, det finns sällan ritningar och en helrenovering ska få växa fram och inte bestämmas på förhand. Hitta de största problemen och åtgärda det. Du vill att huset ska vara tätt. Det betyder att trasiga fönster ska spikas för och ett läkande tak ska åtgärdas på en gång. Ett snabbt takbyte låter kanske lättare sagt än gjort men hos Falsat kan du köpa takplåt som du enkelt monterar själv. Du behöver alltså inte påbörja bygget med att lägga hundratusentals kronor på taket. Plåttakt har fungerat i många år och passar i de flesta miljöer.

Historia

När du köper ett övergivet hur kan du få många tips på originalskicket och stilen genom att undersöka husets historia. Lokala museum och arkiv kan hjälpa dig att hitta bilder från förr och få veta vilka andra som har bott i huset. Även Lantmäteriet kan ha en del information om avstyckningar, vem som byggt huset samt ändringar som har gjorts genom tiderna.Ju mer du vet om huset, desto lättare är det att ta beslut angående renoveringen och den slutliga inredningen.