För snickaren och heminredaren

Säkerhet, Tips

Hemsäkerhet

HemmetOavsett om man håller på och bygger ett helt nytt hus, renoverar eller bara fräschar upp lite, så är det en bra idé att samtidigt se över hemmets säkerhet.

Många hem är säkert i princip säkra för de som bor där i form av få saker att slå sig på eller ramla över, men hur ser det ut med exempelvis inbrott- och brandsäkerheten?

Inbrottssäkerhet

Att utsättas för inbrott är för många en av de största integritetskränkningarna som går att utsättas för. Någon bryter sig in i det mest privata delarna av ens liv och stjäl. Därför är det viktigt att skydda sig mot detta. Det finns ett antal olika åtgärder att ta till, bland annat specialkonstruerade fönster och dörrar som gör det svårare för tjuven att ta sig in. Men idag tänkte vi ta upp det här med larm.

Det vi tänkte tipsa om är något som kallas för GSM-larm. Enligt homealarm.se så skall detta vara ett av de absolut bästa medlen att använda som skydd mot inbrott. Det går till som så att trådlösa sensorer fästs i bostaden på de platser där risken för inbrott kan finnas. Skulle larmet lösas ut så kommer fem förvalda telefonnummer att få ett samtal samt ett sms, så att dessa snabbt kan se efter bostaden. Detta är ett mycket bra tillägg för grannsamverkan eftersom dessa nummer förstås kan gå till grannar, vänner och släktingar. Detta är förstås perfekt i semestertider då många är bortresta.

Brandsäkerhet

Brandsäkerhet är minst lika viktigt att den är intakt. För det första så handlar det givetvis om att ha brandvarnare i bostaden. Detta är som man brukar säga, ”en billig livförsäkring”. Brandvarnare ska placeras ut på varje våningsplan och bäst är det om det är en variant som är seriekopplad till flera brandvarnare – det innebär att om det exempelvis skulle börja brinna i källaren och du befinner dig på andra våningen så tjuter det i brandvarnaren även på din våning.

En annan viktig komponent är att ha en brandsläckare. Brandsläckaren kan kanske inte släcka en redan väl tilltagen eld, men har lågorna ännu inte hunnit bli så stora så kan detta vara en minst lika stor livförsäkring som brandvarnaren. Åtminstone så kan man undvika stora materiella skador på sin bostad.

I övrigt så rekommenderar vi ett allmänt säkerhetstänk där du exempelvis i så stor mån som möjligt, drar ur kontakter till elektroniska apparater när du åker hemifrån, släcker ljus när du går till ett annat rum samt ser till att alla proppar i elskåpet är intakta.