För snickaren och heminredaren

Tips

Att tänka på vid köp av bostad

Det kan vara mycket att tänka på vid köp av bostad av något slag. Det kan vara lägenhet eller hus. Det kan vara väldigt speciellt om det är första gången som man köper en bostad och man vill att allt ska gå rätt till.

När du väl hittat den lägenheten eller huset som du är intresserad av så gäller det framförallt att vara säker på sin sak att det är den som man vill ha. Du behöver också kolla upp lägenheten eller huset innan du bestämmer dig om det är något som intresserar dig. När du väl bestämt dig för att det är en bostad som du vill ha så gäller det att vinna den budgivning som de flesta gångerna vid försäljning av bostadsrätter eller hus.

Ett lånelöfte från banken är ett måste innan budgivning så du vet hur mycket som du kan tänka dig att betala för objektet. Boka ett möte med din bank för att kontrollera hur mycket som du har möjlighet att betala varje månad för ditt boende. Banken utgår från din ekonomiska situation när de avgör hur mycket som du kan tänkas få låna till en bostad. När du fått ditt lånelöfte vet du hur mycket du har att röra dig med vid ett bostadsköp.

Du kan få mycket hjälp av de mäklare som säljer bostaden men du har själv mycket undersökningsplikt för att kontrollera att allt är som det ska med huset eller bostadsrätten. Det kan vara en fördel att anlita en besiktningsman som kontrollerar allt åt dig innan du skriver på ett överlåtelseavtal eller upplåtelseavtal vid köp av nyproducerad bostadsrätt.

Lycka till med ditt bostadsköp och vi hoppas att du kommer att trivas i ditt nya hus eller lägenhet.